Brasovul ramane fara parlamentari! Cercetat penal, Ion Dinita este al treilea deputat din judet care paraseste Parlamentul. Alti trei parlamentari brasoveni au probleme cu legea

Cercetat sub control judiciar în acelaşi dosar de corupţie în care este vizat şi preşedintele CJ Aristotel Căncescu, deputatul Ion Diniţă a decis să îşi dea demisia din Parlament.

Ion Diniţă este cel de al treilea deputat din Braşov care în ultimele trei luni îşi pierde mandatul din Parlament, din cauza unor ilegalităţi de care este acuzat de organele de cercetare. În afara celor trei rămaşi fără locul din Camera Deputaţilor, alţi trei parlamentari de Braşov au probleme cu legea. Astfel, o treime din deputaţii şi senatorii Braşovului sunt în conflict cu legea, pe diferite speţe.

Diniţă, dare de mită în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Braşov

Camera Deputaţilor a luat act  de demisia deputatului PC Ion Diniţă, cercetat penal într-un dosar de corupţie, anunta romaniacurata.ro. Acesta nu şi-a motivat exact decizia. Deputatul se află, în prezent, sub control judiciar, după ce pe 18 noiembrie deputaţii au aprobat cererea de arest preventiv depusă de DNA. Ion Diniţă este cercetat în dosarul preşedintelui CJ Braşov, Aristotel Căncescu, privind atribuirea ilegală a unor contracte de lucrări pe bani publici. Potrivit DNA, liderul PC Braşov este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

Dosarul de corupţie al preşedintelui CJ nu este singura hibă a lui Diniţă. Acesta a avut şi probleme deintegritate. În urmă cu 12 luni, ANI a precizat într-un raport că Diniţă s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 23 ianuarie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la S.C. FOREX CLUB S.A.

Diniță, după Ioan Adam și Petre Roman

Ion Diniţă este cel de al treilea deputat de Braşov care îşi pierde mandatul în ultimele luni. În luna ianuarie, Ioan Adam a demisionat din Camera Deputaţilor, după ce colegii au aprobat cererea DNA de încuviinţare a arestării sale. Adam se află într-o situaţie identică cu a lui Diniţă, fiind implicat într-un caz greu de corupţie. El este cercetat în acelaşi dosar cu Viorel Hrebenciuc şi Paltin Studza, pentru retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure, care a dus la păgubirea Statului român cu peste 300 de milioane de euro. (detaliiaici)

Un alt deputat de Braşov care şi-a pierdut mandatul, în luna februarie, este Petre Roman, găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. ANI a notat în raportul lui Roman că acesta a fost incompatibil pe o perioadă mai lungă, deţinând atât o funcţie publică, cât şi statutul de persoană fizică autorizată, fapt interzis de lege. (detalii aici)

Ioan Ochi, Cătălin Zamfir şi Sebastian Grapă, pe lista de așteptare

Deputatul PSD Ion Ochi a fost raportat de ANI pentru incompatibilitate, în martie 2014. Potrivit inspectorilor de integritate, Ochi s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut simultan, funcția de deputat şi calitatea de administrator la S.C. EXPLO CONSTRUCT S.R.L. (20 decembrie 2012 – prezent), precum şi pe cea de administrator la S.C. HIDRO-SAL COM S.R.L. (20 decembrie 2012 – 12 iunie 2013).
În cazul său, Agenția a constatat și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, deoarece acesta nu a menționat în declarațiile de interese, depuse în calitatea de deputat, funcția de administrator al S.C. EXPLO CONSTRUCT S.R.L., motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Ochi a cerut în instanţă anularea raportului de incompatibilitate întocmit de ANI, însă Curtea de Apel Braşov i-a respins cererea.

La rândul său, deputatul de pe Colegiul Făgăraş, Cătălin Daniel Zamfir, a trecut şi el prin vizorul ANI. Zamfir s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținu simultan, funcția de deputat și următoarele calități:  administrator al S.C. RELITE IMPEX S.R.L. (20 decembrie 2012 – 02 septembrie 2013) şi comerciant persoană fizică în cadrul ZAMFIR V. DANIEL – CĂTĂLIN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ (20 decembrie 2012 – prezent). Raportul ANI a fost emis anul trecut. La fal ca Ion Ochi, şi Zamfir a cerut în instanţă anularea raportului. Curtea de Apel Bucureşti i-a respins cererea, în primă instanţă.

Pe lista incompatibililor de la Braşov se află şi senatorul Sebastian Grapă. Grapă, la primul său mandat în Senat, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, funcția de senator și calităţile de administrator la S.C. EBOLA S.A. (19 decembrie 2012 – 16 iulie 2013) şi administrator la S.C. WEINGART S.R.L. (19 decembrie 2012 – 03 octombrie 2013).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *