A ars gazul, dar nu de pomana. Fostul directorul economic al Transgaz SA si-a promovat ilegal sotia

Fostul director economic al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale “TRANSGAZ” SA Mediaş, Radu Costică Moldovan, a devenit subiectul unui proces de conflict de interese, după ce, şi-a promovat soţia pe o poziţie superioară, în cadrul societăţii. Salariul soţiei, pe măsură: 7.100 de lei pe lună.

Un caz clasic de conflict de interese, în urma căruia soţia şi-a sporit câştigurile familiei

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că „în perioada exercitării funcției de director al Departamentului Economic din cadrul S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaș, a semnat două referate privind promovarea și definitivarea din funcția de șef birou în funcția de șef serviciu a soției sale.

Astfel, soția a deținut în cadrul Departamentului Economic atât funcția de şef al Biroului Imobilizări, precum și funcția de şef al Serviciului Evidența Imobilizărilor și Lucrări de Mentenanță”. Altfel spus, Radu Moldovan este cel care i-a dat un job mai bun soţiei, deşi acest lucru constituie conflict de interese, anunta romaniacurata.ro.

Potrivit inspectorilor ANI, promovarea soţiei intră în sfera faptelor penale. Textul de lege invocat de ANI este art. 301, Cod Penal: “Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

În cazul lui Radu Costică Moldovan, ANI a sesizat deja Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaş. Fostul director a fost informat despre cercetarea sa, însă nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Venituri bune din salarii încasate de la companii de stat

Joburile de la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale “TRANSGAZ” SA le-au adus venituri bune soţilor Moldovan, chiar şi cu depăşirea limitelor legale. Din ultima declaraţie de avere a lui Carmen Moldovan reiese că în calitate de şef de serviciu a câştigat 86.277 de lei pe an, adică în jur de 7.200 de lei pe lună.

Familia Moldovan şi-a rotunjit veniturile cu salariul soţului, plătit tot de companiile sau societăţile de stat. Astfel, din salarii câştigate de la Transgaz şi Romgaz (acţionar principal tot statul român), Radu Costică Moldovan a obţinut în jur de 175.000 de lei pe ani, adică aproximativ 14.500 de lei pe lună.

Din declaraţiile de avere ale soţilor Moldovan reiese că cei doi au depozite bancare de aproape jumătate de milion de lei, acţiuni la SIF Transilvania, Petrom, Fondul Proprietatea şi Transgaz SA, evaluate la peste 250.000 de lei (valoare la nivelul anului 2013, de când datează ultimele declaraţii de avere).
Familia Moldovan are însă şi datorii, respectiv un credit de 87.000 de euro la Banca
Carpatica, cu scadenţa în 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *