Sibiul se tine aproape de Brasov la exporturi, dar si la importuri

Județele Brașov și Sibiu se dovedesc motorul economic al Regiunii Centru, cu cifre apropiate la exportul de mărfuri, dar și la importuri, potrivit unui raport transmis de către Direcţia Regională de Statistică (DRS) Alba.

Brașovul conduce clasamentul regiunii, cu o pondere de 33,5% din totalul exporturilor realizate în primele nouă luni din 2013. Sibiul se ține aproape, cu o pondere de 29,8%. La distanță semnificativă se află celelalte județe din regiune, respectiv Alba, cu 15,6%, Mureş, cu 12,1%, Covasna, cu 4,6% şi Harghita, cu 4,4%.

Cel mai mult s-au exportat produse din grupa maşini, aparate şi echipamente electrice, care au însumat aproape 30% din totalul exporturilor din Regiunea Centru, ceea ce înseamnă în jur de 1,5 miliarde de euro.

Judeţele din Regiunea Centru au realizat exporturi de mărfuri în valoare totală de peste cinci miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 14% din totalul realizat la nivel naţional.

Importuri mai mici decât exporturi

Semn de sănătate economică, importurile de mărfuri realizate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru cunosc valori mai mici decât exporturile: peste 4,4 miliarde de euro, reprezentând 10,8% din totalul importurilor României.

Şi aici, judeţul Braşov a înregistrat cea mai ridicată valoare, de peste 1,5 miliarde de euro, iar cea mai scăzută valoare, de peste 215 milioane de euro, a fost constatată în judeţul Covasna.

Importurile de mărfuri au fost realizate în cea mai mare parte de judeţele Braşov, 35,4%, Sibiu, 30,9% şi Mureş, 15,2%. Urmează Alba, 8,2%, Harghita, 5,4% şi Covasna, 4,9%.

Aceeaşi secţiune, maşini, aparate şi echipamente electrice, ocupă prima poziţie în valoarea totală a importului din regiune, cu 28,3%.

Cea mai ridicată valoare a fost înregistrată de judeţul Braşov, respectiv aproape 1,7 miliarde de euro, iar cea mai scăzută de judeţul Harghita, cu aproximativ 225 de milioane de euro.

În Regiunea de Dezvoltare Centru, balanţa comercială a înregistrat, în perioada ianuarie-septembrie 2013, un excedent în valoare de 658 milioane de euro. La nivelul judeţelor, aceasta a avut valori pozitive în Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna şi valori negative în Harghita şi Mureş.

sursa: Turnul Sfatului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *