Iohannis: Brasovul este mai puternic economic decat Sibiul dar nu este suficient pentru a fi Capitala Regiunii Centru

Viitoarele capitale regionale ale României nu vor fi alese doar pe criteriul economic, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Klaus Iohannis, cel care conduce comisia partidului responsabilă de regionalizare.

 În dubla sa calitate, Iohannis, primarul Sibiului, a spus joi, că “Braşovul este mai puternic decât Sibiul şi va fi şi mai puternic economic, după ce va avea avantajul că acolo se vor întâlni principalele autostrăzi din România”, însă nu va fi suficient ca să fie ales capitală regională.

“Braşovul este un centru economic foarte puternic şi acum. Prin confluenţa autostrăzilor, se va întări poziţia economică a Braşovului, dar discuţia pe capitală regională nu a fost pe putere economică, aici Braşovul ne depăşeşte oricând, fără niciun fel de discuţie, ci de oportunitate de capitală administrativă, care are oarecare legătură cu dezvoltarea economică, dar nu poate fi, dezvoltatea economică, singurul criteriu”, a explicat Klaus Iohannis.

Acesta a spus în repetate rânduri, că, grupul de lucru pe care-l coordonează în PNL privind regionalizarea, nu are deocamdată concluziile definitivate pe acest subiect.

sursa: AGERPRES

 1. Fata de Sibiu, Brasovul are populatie mult mai numeroasa! Si chiar mai mult, Brasovul este situat intr-o depresiune care, reprezinta a treia mare zona urbana a tarii (dupa Bucuresti si zona Galati+Braila), cu o populatie urbana de 429.734 (recensamantul din 2012).
  Din punct de vedere economic (fie el industrial, fie el turistic), Brasovul devanseaza cu mult Sibiul; iar, daca luam in considerare si potentialul turistic al zonelor din jurul Brasovului (valea Prahovei, zona Covasna, zona Bran si multe altele), atunci diferenta este zdrobitoare.
  Totodata, de-a lungul timpului, Brasovul a fost mereu centrul atentiei, a fost locul care leaga zonele locuite de romani; nu degeaba aici s-a cantat imnul national (Un rasunet) pentru prima data.
  Uitati-va la o harta si veti vedea cum, din zona Brasov, PLEACA RADIANT 8 drumuri nationale, inspre toate directiile geografice! Numai Bucurestiul mai are o asemenea dispersie frumoasa. Iata-le: 1) drumul spre bacau; 2) drumul spre Miercurea Ciuc; 3) drumul spre Buzau; 4) dn1 A spre Cheia; 5) dn1 spre Ploiesti; 6) drumul spre Pitesti; 7) drumul spre Sibiu; 8) drumul spre Sighisoara-Tg Mures.
  Asadar, si dpdv al pozitionarii si al legaturilor cu zonele invecinate, Brasovul este de de parte o zona mult mai bine conectata cu restul tarii, decat Sibiul.
  CONCLUZIE: Economic, infrastructural, turistic si cultural, BRASOVUL ESTE PESTE SIBIU.

  Reply
  • Observ de la o vreme încoace – cam de când aeroportul Brașov a început să prindă contur – o dispută ilogică, neproductivă pe tema ”cine e mai tare, Brașovul sau Sibiul”.
   Din punctul meu de vedere, această competiție creată și întreținută artificial este un nonsens. E ca și cum am compara mere cu pere, sau mai bine zis un măr cu un pepene.
   Pepenele – în cazul nostru Brașovul – este mai mare, mai sățios, mai… cu greutate. Dar nu poate fi comparat cu un măr plin de arome unice, cum este Sibiul.
   Hai să ne bucurăm de specificul fiecărei zone în parte și să ne dorim să nu vedem capra moartă în grădina vecinului, ci bogăție și prosperitate.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *