Aeroportul Brasov: Consiliul Judetean a votat demararea licitatiilor pentru turnul de control si aerogara

În primul rînd, urmează să lansăm licitaţia pentru turnul de control, apoi pentru un terminal, pe care deocamdată l-am gîndit modular“, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu

Consiliul Judeţean va demara procedurile legale pentru achiziţia, în etape, a lucrărilor care trebuie făcute în continuare la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav (AIBG). După estimările Consiliului Judeţean, pentru finalizarea aeroportului ar fi nevoie de o investiţie care ar putea ajunge la maximum 32 de milioane de euro fără TVA. „În primul rînd, urmează să lansăm licitaţia pentru turnul de control, apoi pentru un terminal, pe care deocamdată l-am gîndit modular“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu.

aeroportul-brasov-2014

Se pregătesc licitaţiile pentru turnul de control şi terminal

Potrivit hotărîrii adoptate ieri în şedinţa CJ, în următoarea etapă de realizare a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav vor fi achiziţionate, prin licitaţie, lucrările de proiectare şi de execuţie a restului suprafeţelor de rulare, respectiv apron şi taxiway, reţea de canalizare pluvială, instalaţie de balizaj, instalaţii electrice, marcaje şi inscripţionări şi fundaţii cabine. Urmează licitaţia pentru turnul de control, construirea clădirii energetice, a remizei pentru pompieri, a staţiei de epurare monobloc, a drumului de acces, a drumului perimetral, a canalului pluvial deschis şi a reţelei din incinta aeroporului, a cabinei control acces şi, în final, a terminalului modular de călători. După estimările Consiliului Judeţean, valoarea acestor lucrări poate varia, în funcţie de soluţiile tehnice alese, între 15,050 milioane euro şi 32,380 milioane euro (fără TVA) conform indicatorilor tehnico-economici.

Fără bani de la bugetul de stat pentru aeroport

Ţinînd cont de bugetul anual insuficient al CJ, Executivul a fost împuternicit ieri să caute şi alte surse alternative de venituri pentru finalizarea investiţiei la aeroport. „Va trebui să facem cu forţe proprii acest aeroport. De la bugetul de stat nu se dau bani pentru extinderea sau modernizarea niciunui aeroport din România şi nici fonduri europene nu există, în ciuda declaraţiilor făcute de unii“, spune preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu (foto). Declaraţia sa este susţinută şi de vicepreşedintele Mihai Pascu. Pascu a amintit ieri că „nu vom beneficia de sprijin nici anul viitor din partea statului, aşa că va trebui să găsim alte variante pentru investiţia de la aeroport“.

Pista aeroportului este în conservare

Pînă acum, pentru construirea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, Consiliul Judeţean Braşov a trecut de etapa exproprierii terenurilor aferente investiţiei, a finalizat etapa de sistematizare şi pregătire a terenului în vederea demarării lucrărilor de construcţie, iar pînă la sfîrşitul anului va fi finalizată şi împrejmuirea totală a perimetrului. Începute în luna aprilie, lucrările de construcţie a pistei aeroportului au intrat în conservare, 80% din obiectiv fiind finalizat pînă la data de 1 decembrie, cînd şantierul a intrat în conservare din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, care nu permit turnarea stratului final de asfalt. În derulare se află, de asemenea, şi proiectarea sistemului de canalizare aferent pistei de decolare-aterizare.

sursa: Monitorul Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *