Sibiul in fata Brasovului. Esti de acord cu statistica asta?

Gandul.info a realizat o hartă a nivelului de trai din România. Conform acesteia Sibiul ocupă locul 4, Brașovul locul 8, Mureșul locul 12, Alba 21, Harghita 22 și Covasna 31,

Sibiul se poate lăuda cu angajaţi care obţineau la finalul anului 2012 al cincilea cel mai mare salariu mediu net din România, dar şi cu valoarea mare a contribuţiei fiecărui locuitor la economia locală, precum şi cu un procent mare de gospodării ce dispun de canalizare.

 

Braşovul, “motorul economic” din centrul României, se află pe locul opt. Numărul mare de gospodării cu instalaţii de canalizare, valoarea semnificativă a contribuţiei locuitorilor la economia locală şi speranţa lor de viaţă la naştere sunt câteva dintre elementele care îi asigură poziţia din top.

 

Mureşul ocupă locul 12 în clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România. Punctul forte al acestei regiuni este reprezentat de suprafaţa extinsă a spaţiilor verzi amenajate aici sub formă de parcuri, de grădini publice, de scuaruri şi de terenuri pentru baze sportive, aceasta fiind a noua cea mai mare din ţara noastră.

 

În ciuda faptului că se confruntă cu un şomaj ridicat şi o rată mare a criminalităţii, locuitorii din judeţul Alba se pot mândri cu o productivitate sporită a muncii, dar şi cu o speranţă de viaţă peste media naţională.

Alba s-a clasat pe locul 21 în topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România pe baza unor punctaje acordate în funcţie de şapte indicatori socio-economici relevanţi: rata şomajului, salariul mediu net, suprafaţa spaţiilor verzi din localităţi, rata criminalităţii, procentul gospodăriilor conectate la reţeaua de canalizare, contribuţia locuitorilor la economia locală (PIB pe cap de locuitor) şi speranţa de viaţă.

 

Harghita se poziţionează pe locul 22 în clasamentul realizat de gândul  al judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România. Aici întâlneşti cei mai prost plătiţi salariaţi din întreaga ţară şi o populaţie care se bucură de a unsprezecea cea mai lungă durată de viaţă înregistrată la nivel naţional. Locuitorii acestui judeţ se pot lăuda, de asemenea, cu numărul mare de gospodării din regiune care dispun de instalaţii de canalizare.

 

Covasna ocupă locul 31 în topul judeţelor cu cel mai bun nivel de trai din România.

Cu toate că peste 30% dintre gospodăriile din Covasna nu au baie în casă, indicatorul privind numărul locuinţelor racordate la reţeaua publică de canalizare i-a adus judeţului cele mai multe puncte, respectiv 25 din 42 posibile.

Media generală a Covasnei a fost trasă în jos de indicatorul privind suprafaţa parcurilor, grădinilor, terenurilor bazelor sportive şi scuarurilor din localităţi, de numai 163 de hectare, precum şi de nivelul salariului mediu net, de 1.145 de lei, cu 25% mai mic decât media naţională de peste 1.500 de lei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *